De flesta människor har någon form av relation till kaffe, antingen som kaffedrickare eller som aktiva icke-drickare. Kaffet är kittet som förenklar sociala relationer, sätter guldkant på fikastunden och får de tröttaste av oss att piggna till. Många älskar att njuta av en kopp kaffe hos Eventlokaler Stockholm. Det finns också mängder av åsikter om vilket kaffe som är allra godast samt om det är bra eller dåligt för hälsan att dricka kaffe. Många svenskar håller nog med om att utan morgonkaffet, lunchkoppen och kvällskaffet stannar Sverige. Känslan av att vara utan den invanda härliga koppen med varmt och väldoftande kaffe kan liknas vid svår abstinens och kroppsliga symtom uppträder redan efter någon timme. Huvudvärk och humörsvängningar är kanske det som vi kaffedrickare upplever som allra värst.
Kaffenördar och finkaffetrender
Att dricka kaffe hör till vardagsvanligheter i många svenska hem och kaffet är som bekant fikans bästa vän. Numera är kaffe och vardagsvanor även något som intresserar forskare vid Lunds universitet. Forskarna menar att det har vuxit fram ett ökat intresse för saker som tidigare varit ganska vardagliga och ointressanta. Val av kaffe visar numera vilken social status man har. Helst ska man vara riktigt nördigt intresserad av att till exempel mala sitt eget kaffe eller vara besatt av enskilda kaffemärken och dess ursprung. Forskaren Jon Bertilsson har riktat in sig på kaffenörden och finkaffetrenden när han försöker förstå hur vardaglig konsumtion blivit något som markerar social status och val av livsstil.
Kaffet kan förlänga livet
Huruvida kaffet är bra för hälsan eller inte är ofta föremål för olika sorters diskussioner, artiklar och forskningsprojekt. Detta är något som kaffedrickare tar med en nypa salt. Självklart är det en bonus om det älskade kaffet är bra för hälsan men det är en så naturlig det av livet att en dag utan en kopp kaffe kan bli ganska katastrofal. Till kaffedrickarnas stora glädje har två nya forskningsstudier visat att kaffe till och med kan öka människors livslängd och därför kan det vara en god idé att se till att dricka upp sitt morgonkaffe. Bland annat har forskarna studerat statistik gällande dödlighet hos 520 000 kaffedrickare samt icke-drickare. Man ser ett klart samband mellan kaffedrickande och ökad livslängd.
Nackdelar med kaffedrickande
Det finns dock även forskning som visar att det härliga och uppiggande morgonkaffet faktiskt kan motverka syftet och istället leda till rubbad dygnsrytm. Kaffet kan nämligen göra att vår koffeintolerans höjs vilket leder till att man inte längre får den uppiggande känslan man vill ha. Bäst effekt får man om man istället dricker sitt kaffe på förmiddagen mellan 9:30-11:30 och på eftermiddagen mellan 13:30-17:00. Detta beror på kroppens dygnsrytm och hormonnivåer. Det finns dock en hel del fördelar med att dricka kaffe. Inte minst kan denna dryck öka kroppens förbränning samt motverka depression.