Kaffepausen – En viktig del i arbetsmiljön

Kaffepausen – En viktig del i arbetsmiljön Posted on december 8, 2019

Varm och aromatisk, aningen besk och med en omisskännlig doft. Det är naturligtvis kaffet som åsyftas. Denna dryck som piggar upp en stressad lärarvikarie likväl som en orolig småbarnsförälder eller studenten som suttit uppe halva natten och pluggat inför sista tentamen.

Kaffet har sitt ursprung på den arabiska halvön och den äldsta säkra dokumentationen av kaffedrickande är från 1500-talets Jemen. Till Europa kom kaffet först på 1600-talet. Sverige är numera ett av de länder som dricker mest kaffe i världen, i snitt dricker vi tre koppar kaffe om dagen.

Att de flesta tycker om kaffe har nog inte gått någon förbi, men att kaffet kan vara en avgörande faktor för arbetsmiljön är det kanske inte lika vanligt att man tänker på!

Hur kan kaffe främja arbetsmiljön?

Forskning har visat att en fungerande pauskultur är oerhört viktig för arbetsmiljön då den skapar relationer mellan medarbetare. Dessa relationer leder till stärkt lagkänsla, vilket innebär en ökad samarbetsförmåga.

Dessutom är dessa pauser viktiga för den mentala återhämtningens skull. Man blir mer effektiv efter en stunds återhämtning och minskar risken för utbrändhet. Och vad vore väl en paus utan en rykande varm kopp kaffe? Det är runt fikabordet, med varsin kopp i handen som eventuella problem diskuteras, lösningar uppstår, och utmattade medarbetare hittar stöd och uppbackning hos kollegor och i bästa fall även chefer.

Vilket kaffe ska man välja?

Det finns en nästintill oändlig variation på kaffe, och vilken kaffelösning man väljer beror naturligtvis på många faktorer: pris, utrymme, antal medarbetare, med mera. Det vanligaste på dagens arbetsplatser är antagligen en vanlig kaffebryggare eller perkolator, alternativt en automatisk kaffemaskin.

I ett litet personalrum räcker oftast en vanlig kaffebryggare, men man kan fortfarande variera sig med olika typer av kaffe. Olika rostningsgrad och olika typer av bönor kan erbjuda variation på den traditionella koppen kaffe.

I ett större personalrum, en lobby, eller i anslutning till möteslokaler kan det vara en bra idé att satsa på en automatisk kaffemaskin. De flesta av dessa ger större valmöjligheter då de kan göra ett flertal olika varma drycker, allt från te och varm choklad till en härligt skummande cappuccino. I detta fall blir valmöjligheterna ännu större vad gäller själva kaffet, då många av dessa även kan fyllas med kaffebönor så att varje kopp som serveras har bryggts på färskmalet kaffe.

Olika arbetsplatser har olika rutiner kring raster och pauser, men alla har rätt till minst 30 minuters rast per arbetsdag. Alla har även rätt till kortare pauser när arbetet tillåter. Finns det inte redan möjlighet till en kopp kaffe på rasten eller pausen så är det kanske läge att föreslå för chefen att detta är en enkel och relativt billig arbetsmiljöåtgärd på både lång och kort sikt.

magnetism