Runda av middagen med kaffe

Runda av middagen med kaffe Posted on januari 31, 2022

Efter en riktig brakmiddag, med flera rätter och goda vänner som gäster, är det perfekt att runda av måltiden med någon form av dessert och kaffe. Dels förlänger du kvällen, och dels skapar du på så sätt en smakmässig kontrast mot de övriga rätterna. Koffeinet har dessutom en uppiggande effekt vilket är positivt då man gärna tenderar att bli lite däst efter att ha ätit mycket.

Anpassa kaffet efter desserten

Vilken typ av kaffe och tillbehör som passar bäst avgörs till stor del av personliga preferenser, givetvis. Vissa gillar en caffe latte medan andra föredrar klassiskt svart snutkaffe. Vilken typ av kaffe du ska servera kan dock också påverkas av vad du serverar det med. En kopp med mycket mjölk kan lätt bli för kaloriintensivt om du har en mastig dessert. Då passar ofta en liten kopp espresso bäst. Gärna med en avec till, som till exempel en konjak eller en grappa.

Syrliga desserter

Till syrliga desserter som Key Lime Pie rekommenderar vi ett mörkrostat bryggkaffe. Ett sötare dessertvin kommer passa perfekt ihop med de smakkombinationerna. Så passa på att slänga ner en flaska sånt i varukorgen hos Vinoteket när du ändå beställer vin till middagen. Dessertviner är oftast väldigt söta och i många fall inte så alkoholstarka vilket gör att de är ett bra alternativ till spritdrycker när det kommer till efterrättsplanering.

Fruktiga desserter

Om du har en fruktig dessert behövs ett lite kärvare kaffe. Leta då efter ett som är märkt med SHG – Strictly High Grown. Det innebär att kaffet har växt på över 1400 meters höjd. Detta kaffe kommer oftast från Honduras, men om du letar lite kan du också hitta etiopiskt eller kenyanskt kaffe som är SHG. Även om det kan vara lite klurigt att hitta får du tänka på att det du får på köpet är en liten berättelse att berätta vid serveringen. Till kaffe och dessert rekommenderar vi antingen ett dessertvin eller en italiensk likör, som amaretto eller limoncello.

Söta desserter

Till en riktigt söt dessert rekommenderar vi antingen en café au lait/latte eller ett ljusrostat kaffe. Du vill inte ha något alltför tungt till sött eftersom det då tenderar att ta över smakmässigt. Ett alternativ till en kopp kaffe kan vara att göra en kaffedrink. En kaffemartini eller helt enkelt slå i en skvätt Kahlua i koppen kan vara pricken över i.

Kaffe och choklad

Choklad eller chokladdesserter är tunga efterrätter. Till det behövs då ett tungt kaffe. Satsa på en mörkrostad variant, helst utan mjölk. Du kan också välja en dubbel espresso. När det kommer till alkohol är en lagrad rom det perfekta valet. Det passar bra både tillsammans med kaffet och chokladen. Du kan också satsa på whisky, men avstå då de rökigare sorterna och satsa på en bättre blended.

magnetism