K-märk vår påtår

K-märk vår påtår Posted on maj 26, 2017

 

Med nya maskiner och tekniker, med ett internet som gör det lätt att se vad andra människor gör runt om i världen och med en önskan att passa in, kan det mycket väl vara så att vi har en tradition på väg att dö ut. Via sociala medier strömmar foton in på perfekta cappuccinos, latte konst och take away muggar. När dessa vanor återskapas på hemmaplan, tack vare en stark kafékultur och nya effektiva apparater att ha hemma, riskerar vi att förlora något väldigt fint som vi redan har. Fenomenet som bör K-märkas innan det helt raderas ur vardagen är den klassiska påtåren som alla äldre känner till. Få unga kaffedrickare är idag medvetna om vad det är, mycket på grund av att de aldrig dricker den klassiska kokta kaffekoppen, men också för att de alltid dricker kaffet på språng. Anledningen till att vi bör värna om vår påtår är således inte bara av rent historiskt värde utan även för att motverka den stressade fikakulturen vi nu är inne i.

Vi kan inte hjälpa att folk tycks uppskatta de mer mjölkbaserade kaffedryckerna. Det är väl något som är i tiden. Något vi däremot kan påverka är sättet kaffet intas på. Den som ej har tid att sitta ner och dricka sitt kaffe har såklart ej tid för en påtår och därmed dör traditionen ut av sig själv. Genom en K-märkning av handlingen behåller vi inte bara en sed av historiskt värde utan även ett mer hälsosamt tempo kring drickandet. Genom värnandet av vår påtår kan vi återta den medvetna närvaron vi förlorat via sociala medier. Kaffet kan återigen få att egenvärde fritt från konst och fotografier, likes och delningar. Kanske är idén långsökt, i vilket fall förtjänar påtåren ett återupplivningsförsök och vad är bättre än en K-märkningen?