Espresso, cortado eller macchiato – vad betyder kaffetermerna?

Espresso, cortado eller macchiato – vad betyder kaffetermerna? Posted on augusti 5, 2017

Om man går in på ett svenskt café idag möts man av betydligt mer än bara bryggkaffe på menyn. Istället finns vanligtvis en uppsjö italienska ord på caféets griffeltavla. Om man inte är bekant med termerna kan man lätt bli förvirrad, så här tänkte vi gå igenom de olika italienska kaffedryckerna och reda ut begreppen.

Den mest grundläggande av de italienska kaffedryckerna är espresson, som kan drickas som den är men som också fungerar som bas för de flesta andra kaffedryckerna. Den består av en liten kopp mycket starkt och intensivt kaffe. Vid tillredningen skapas ett fast lager med skum ovanpå kaffet som kallas för crema.

Den kanske näst vanligaste kaffedrycken är cappucinon. Den består av en espresso, ångad mjölk och mjölkskum, där de tre komponenterna förekommer i lika delar. En cappucino är med andra ord mer mjölk än kaffe.

Om man tycker att cappucinon innehåller för mycket mjölk, men att en ren espresso är för stark, kan man prova en macchiato. Macchiato betyder ”fläckig” på italienska, och namnet kommer av att kaffet i en macchiato har ”fläckats” med mjölk. En macchiato består således av en espresso med bara lite ångad mjölk.

Ett annat alternativ, om man inte tycker om mjölk alls, är caffè americano. En americano består av en espresso som har spätts ut med lite varmt vatten, och således inte är lika stark som en vanlig espresso. Namnet kommer sig av att det var amerikanska soldater i Italien och Frankrike under andra världskriget som började seden med att späda ut det italienska kaffet, för att få ett kaffe som var mer likt det de drack hemma.

En kaffedryck som tog Sverige med storm var latten, en dryck som på italienska kallas caffè latte. Latte betyder mjölk, och det är inte svårt att förstå varför drycken kallas detta, då den består av tre delar varm mjölk och en del espresso, utan något skum. Latten är således den kaffedryck som innehåller allra mest mjölk. En variant på latten är latte macchiato. När man tillreder en latte macchiato fyller man först ett högt glas med ångad och skummad mjölk, och tillsätter sedan en skvätt espresso. Det gör att kaffet bildar skiktningar från toppen av glaset ner i mjölken.

När man väl har lärt sig dessa kaffetermer klarar man att beställa kaffe i de flesta europeiska länder – de italienska kaffedryckerna är allmänt utspridda över kontinenten. Man kan dock bli förvirrad om man försöker beställa kaffe i Spanien, där kaffedryckerna har helt andra namn, och ibland helt andra sammansättningar. Den vanligaste kaffedrycken i Spanien är sannolikt café con leche, vilket helt enkelt betyder ”kaffe med mjölk”. En café con leche är baserad på en espresso eller starkt kaffe, och innehåller lika mycket upphettad mjölk som kaffe. Vill man ha en mer intensiv kaffeupplevelse beställer man i Spanien en café solo – det är den spanska motsvarigheten till en espresso. Beställer man en café doble får man en dubbel espresso, och om man vill ha lite mjölk i sin espresso ska man be om en café cortado.

Än så länge har dessa spanska termer inte fått något fäste i Sverige, och det är nog svårt att konkurrera ut det italienska kaffet vid det här laget. Det har blivit så populärt att många svenska hem idag har en egen espressomaskin i köket. Om du är en av dem, och du letar efter nya, snygga koppar att dricka ditt goda espressokaffe från, ska du gå in på Kampanjjakten.se. Där kan du nämligen hitta en Royal Design-rabattkod och rabattkoder till många andra inredningsbutiker, så att du kan hitta de perfekta kaffekopparna till bra pris.

magnetism