Fördelar och nackdelar med kaffe

Fördelar och nackdelar med kaffe Posted on april 2, 2019

Att dricka är väldigt viktigt och som människa ska man dricka mellan två och två och en halv liter vätska varje dag för att kroppen ska må bra. Många av oss börjar dagen med en eller två koppar kaffe. De som dricker kaffe kan inte påbörja sin dag innan kaffet slunkit ner för strupen. Man är helt enkelt för trött, ofokuserad och svårstartad utan sin morgonkopp. Det beror på att kaffe innehåller koffein som helt enkelt gör att kroppen piggnar till. Kort och gott är kaffe ett beroende, men som tur är så är det inte ett lika allvarligt beroende som till exempel att röka eller snusa.

Kaffe är även bra då man kan ta det med sig överallt. Oavsett om du är hemma, sitter i bilen eller är ute och går med din bebis i en Britax, så kan kaffet vara en trygg följeslagare.

Det finns både fördelar och nackdelar med att dricka kaffe. Att man blir pigg är en fördel som många nyttjar, men det kan dock lika gärna vara en nackdel om man dricker kaffe för sent på kvällen. Då blir effekten omvänd, kroppen blir pigg när den ska vara trött och det kan därför leda till att man får problem att sova. Därför gäller det att göra en bra avvägning för när du kan ta dagens sista kopp med kaffe. Du får helt enkelt prova dig fram och med tiden kommer du att lära dig.

Vilka fler fördelar och nackdelar finns det med kaffe?

Nedan ska vi reda ut på vilka sätt kaffe är bra respektive dåligt. Läs vidare för att se vad kaffet gör med dig och din kropp.

  • Energi. Kaffe ger dig ökad energi som samtidigt ger dig ett ökat fokus på dina specifika uppgifter. Alltså är en kopp kaffe perfekt inför eller under ett prov eller examensarbete.
  • Kaffe minskar risken att drabbas av sjukdomar som Alzheimers, Parkinson och typ-2 diabetes.
  • Minskar förstoppning samt ökar risken för förstoppning. Aningen motsägande men kaffe har faktiskt både en positiv och negativ effekt på förstoppning. Dricker man kaffe så stimuleras tarmen att arbeta och därmed kan förstoppningsrisken minska. Samtidigt kan en tarm som är van vid att få kaffe bli långsam och förstoppad om den helt plötsligt inte får sitt kaffe.
  • Försämrat immunförsvar. Stresshormonerna adrenalin och kortisol stimuleras av kaffe. Det kan så småningom leda till att immunförsvaret blir sämre, vilket i sin tur kan leda till andra sjukdomar.

Som du kan se och som du säkert redan vet, har kaffet en stor påverkan på våra kroppar och hur vi mår. Med listan ovan så ser man även att det finns flera fördelaktiga faktorer med kaffe, men även en del negativa. Slutsatsen blir trots allt att om du tycker om kaffe och dricker det regelbundet så finns det inga klara anledningar till att sluta.

magnetism