När det gäller att brygga kaffe är hela processen en del av upplevelsen, från att man känner de första dofterna av kaffets arom tills man tar den första, på gränsen till skållheta, klunken. Tyvärr förlorar kaffe gradvis sin arom från det ögonblicket att bönorna mals. Om man vill uppleva kaffet när det är som bäst ska man med andra ord mala bönorna själv, precis innan man brygger kaffet. Då blir njutningen dubbel, eftersom man dels kan njuta av doften av nymalet kaffe, dels av den bästa koppen kaffe man någonsin har druckit. Bäst blir så klart upplevelsen om man kan slå sig ned med sin kopp i sina utemöbler i trädgården en varm sommardag, när man är ledig och utan några måsten.
För att kaffet verkligen ska bli bättre när man maler sina bönor själv är det dock viktigt att man maler dem på rätt sätt. Det kan vara en bra investering att köpa en kaffekvarn av högre kvalitet, eftersom man med dessa vanligtvis kan ställa in hur grovt man vill att kaffet ska malas. Kaffets grovlek påverkas nämligen av den bryggningsmetod man har tänkt använda. För en presskanna bör kaffet vara grovmalt, med korn i samma storlek som råsocker. Något mer finmalt kaffe än så, det vill säga mellanmalt, med korn i samma storlek som strösocker, passar till elbryggare och perkolatorer. Om man däremot vill använda kaffet till en espressobryggare måste det vara finmalt, och då ska kaffet ha samma konsistens som florsocker.