Myter och forskning om kaffe

Myter och forskning om kaffe Posted on maj 10, 2018

Kaffe i vitt kopp

Kaffe är något många av oss dricker till vardags och som många har svårt att tänka sig att leva utan. Det ger en energi samtidigt som det är en god dryck att börja morgonen med. Det finns mycket forskning samt många myter om kaffe som kommer att gås igenom i denna artikel. Vad stämmer egentligen? Vad stämmer inte alls? Här kan du läsa mer om detta och därefter gå och brygga dig en god kopp kaffe med gott samvete. Kaffe utmålas både som en mirakeldryck och som något

Vit kaffekopp placerad på kaffebönor

riktigt onyttigt vi inte bör dricka.

Svenskar dricker väldigt mycket kaffe och dessutom tycker vi om att njuta av vårt kaffe. På allaannonser kan du hitta unika kaffesorter där kaffebönorna som exempel är malda för hand. Du kan även hitta hela bönor om du är en av dem som tycker att smaken är godast med nymalda bönor. En vanlig myt är att kaffe får en att nyktra till, detta är felaktigt. Kaffe får dig att bli piggare, det tar dock inte bort effekten från alkohol och alkoholen förbränns inte fortare. Därför kan du inte dricka dig nykter med hjälp av kaffe.

En annan vanlig myt är att man ska undvika espresso då denna dryck har mer koffein i sig än en vanlig kopp bryggkaffe. Detta är ännu en sak som inte stämmer. Den starkaste espresso innehåller vanligtvis 50 mg koffein medan en kopp vanlig bryggkaffe kan innehålla upp till 150 mg koffein. Därför är espresso ett bra alternativ när man vill dra ned på kaffet.

Hjälper kaffe dig att gå ned i vikt?

En vanlig myt är att kaffe främjar metabolismen och på så sätt gör att man ökar fettförbränningen i kroppen och går ned i vikt. Faktum är dock att du måste dricka enormt stora mängder med kaffe för att du ska någon effekt. Kaffe tillför din metabolism en mikroskopisk boost och den varar inte längre än några minuter. Därför är det inte en god idé att försöka att gå ned i vikt med hjälp av kaffe. Om du dessutom adderar socker och mjölk till kaffet fungerar det inte alls.

Skylt om kaffe

En annan myt är att man blir uttorkad av kaffe. Kaffe är vätskedrivande, dock innehåller kaffe just vatten. Det betyder att du inte blir uttorkad av att dricka kaffe så länge som du fyller på med vätska i vanlig takt. Du kan bara dricka kaffe och inte bli uttorkad av detta.

Man säger att kvinnor inte ska dricka kaffe när de är gravida, det är vanligare med övervikt bland barn när kvinnan har druckit kaffe när hon har varit gravid. Man har i dagsläget inte kunnat bevisa att det är på grund av att hon har druckit kaffe. Sambandet finns dock där och därför råds kvinnor dricka måttligt med kaffe när de är gravida. Inte mer än 1-2 koppar per dag. Om man kan avstå från kaffe under graviditeten är det inte skadligt att göra detta, tvärtom håller man sig på den säkra sidan.

magnetism