Vett och etikett kring kaffe

Vett och etikett kring kaffe Posted on januari 22, 2018

Om det är något som stämmer om oss svenskar, så är det att vi dricker mycket kaffe. Faktum är att vi ligger på plats nummer två i världen på listan över kaffedrickare, efter Finland. Därför är det inte konstigt att det har utvecklats en rad mer eller mindre oskrivna regler kring kaffe och hur man dricker kaffe.

En sådan regel gäller vid vilket tillfälle man ska servera kaffet när man har en middagsbjudning. Huvudregeln är att kaffet ska serveras efter maten. Det betyder vanligtvis efter desserten, men det går att göra undantag om man exempelvis ska servera en efterrätt som passar särskilt bra ihop med kaffe. Annars bör kaffet (med eventuell avec) serveras separat. En annan regel som har med detta att göra är att kaffet helst även ska serveras vid ett separat bord, det vill säga inte samma bord som middagsbordet. Detta är dock en relativt flexibel regel, och hur hårt man håller fast vid den beror på en rad omständigheter som hur formell middagen är, hur mycket utrymme man har och hur många gäster man har. Om det inte är praktiskt möjligt att servera kaffet vid ett separat bord kan man alltså istället ställa fram kaffekopparna vid middagsbordet, efter att man har dukat av tallrikar och glas.

Något som gör det lättare att servera kaffe, om man inte har dukat upp kaffebordet innan, är att använda en bricka och ett brickställ från Svenskt Tenn. Brickstället gör att brickan enkelt övergår från att vara bärunderlag till att bli ett litet bord, som passar utmärkt när man ska dricka kaffe med bara en eller två gäster. Det finns flera olika mönster och färger att välja på, vilket betyder att alla kan hitta en bricka som passar just deras inredningsstil. En annan fördel med dessa brickor är att det i många fall finns koppar och fat i matchande mönster, vilket gör att man verkligen kan servera kaffe i stil.

Ytterligare något att tänka på när man serverar kaffe är att inte fylla kopparna för mycket. Man bör dels ha i åtanke hur gästen dricker sitt kaffe; om hen vill ha mjölk i kaffet, måste man lämna tillräckligt med rum i koppen för att kunna fylla på mjölk utan att kaffet når upp till kanten. Även om gästen dricker sitt kaffe svart bör man se till att inte fylla koppen så mycket att hen tvingas att lyfta koppen försiktigt för att undvika att spilla.

Slutligen ska man tänka på hur man dricker sitt kaffe. Något som normalt anses som ofint kaffeskick är till exempel att doppa fikabrödet i kaffet. Självklart spelar det roll vilket sällskap man har i detta fall; om man dricker kaffe hemma eller med nära vänner är det sannolikt ingen som bryr sig om man doppar kakan i kaffet, men om man är på en middagsbjudning eller ett affärsmöte gör man bäst i att äta kakan för sig och dricka kaffet för sig.

magnetism