Kaffe – De negativa effekterna

Kaffe – De negativa effekterna Posted on juni 1, 2018

Bonde vattnar kaffebönorna

Få drycker dricks så universellt som kaffe, inte minst i Sverige. Studier visar att svenskar som tackar nej till kaffe efter en middag med vänner upplevs som socialt

Kaffekopp på frukostbordet

avvikande. Det finns hundratals varianter från espresso och latte till kaffe frappe – kaffe hyllas ibland som en mirakeldryck som gör en glad och pigg utan några som helst bieffekter, men stämmer verkligen det? I den här texten ska vi ta reda på lite mer om den forskning som finns runt kaffet, dess påstådda hälsoeffekter och dess eventuella negativa påverkan på oss och vår hälsa.

Något de flesta känner till är att kaffe innehåller koffein, en kemikalie som gör att man känner sig pigg. Många hälsogurus genom åren har hävdat att detta är ett gift, men forskning visar att det inte finns särskilt många negativa bieffekter av koffeinet alls, så länge det dricks av en vuxen, frisk människa. Andra menar att kaffe ger en gula tänder, vilket faktiskt stämmer att det kan göra. Anledningen är att kaffe innehåller polyfenoler, vilka kan fästa sig på tänderna och orsaka fläckar. Fläckarna är dock inte skadliga utan polyfenolerna skyddar faktiskt emaljen mot syror. tandläkare Stockholm kan hjälpa till och bleka gula tänder om du inte är nöjd med hur de ser ut till följd av kaffedrickande.

Att regelbundet kaffedrickande skulle höja blodtrycket samt öka risken för hjärtinfarkt har inte gått att styrka. Däremot är koffein lätt beroendeframkallande så om man plötsligt slutar dricka kaffe helt och hållet kan man drabbas av huvudvärk och skakiga händer. Den vanligaste bieffekten av kaffe är att man får svårt att sova på grund av koffeinets uppiggande effekt. Koffeinet finns kvar i kroppen i upp till sex timmar, så om man vill undvika svårigheter att somna gäller det att dricka den sista koppen minst sex timmar innan det är dags att gå och lägga sig.

Flicka som somnat på bok

Ett hälsofarligt ämne som fått en hel del uppmärksamhet i media de senaste åren är akrylamid. akrylamid finns i kaffe och kan i höga doser under lång tid orsaka cancer, men halten är så pass låg att livsmedelsverket inte avråder från att dricka kaffe. Däremot har vissa företag som tillverkar chips och pommes frites varit tvungna att ändra tillverkningsmetoderna för att minska förekomsten av ämnet i deras produkter.

magnetism